Nieuws

Boycot Eurosong 2019 in apartheid-Israël

Belgische organisaties en activisten sluiten zich met een petitie aan bij de oproep van Belgische kunstenaars om het komende Eurovisie-Songfestival 2019 in Israël te boycotten. Zij zien deze oproep als een onderdeel van de BDS-beweging (Boycot-Divest-Sanction) die wereldwijd uitbreidt en nieuwe aanhangers vindt tegen de bezetting en kolonisatie van Palestina door Israël en de apartheid in Israël.

Lees meer
Kritiek op het Israëlische bezettingsleger is geen antisemitisme

Sommige Israëlische organisaties proberen rond een opiniestuk van onze secretaris een antisemitisme-rel te creëren. Een 'bezorgd burger' zou in België klacht neergelegd hebben tegen de auteur en Antwerps politicus André Gantman, tevens voorzitter van het grootste kunsthuis in Vlaanderen, eist zijn ontslag bij de vakbond nog voor er een uitspraak is. In werkelijkheid gaat het hier over een nauwelijks verhulde poging om de boycot-Israël-campagne verdacht te maken.

Lees meer
Vakbond, Hart Boven Hard en burgers samen 1 voor Artikel 23

Wij gaan voor Artikel 23, jij ook? Hart boven Hard vierde onlangs haar vierde verjaardag, en de burgerbeweging is klaar om gas te geven als nooit tevoren. Tot de verkiezingen van 26 mei 2019 zal ze haar stem laten gelden, omdat het de volgende maanden moet gaan over wat er écht toe doet. ACOD Cultuur steunt de campagne en wil samen met middenveld en burgers strijden tegen de uitholling van artikel 23.

Lees meer
N-VA criminaliseert kritiek op Israël. Verzoeningspolitiek?

Sinds ACOD Cultuur communiceerde dat we de BDS-campagne tegen Israël steunen, uit solidariteit met de strijd van de Palestijnse werkende mensen voor hun mensenrechten, was het een kwestie van tijd voor intimidaties zouden beginnen. Op 18 oktober is het zover. Volgens propagandasite Joods Actueel hebben we terecht ‘een klacht tegen antisemitisme aan onze broek’. André Gantman (N-VA) eist zelfs het ontslag van onze algemene secretaris. Een toelichting over de achterliggende drijfveren van deze lastercampagne.

Lees meer
Hoe N-VA het label ‘culturele elite’ cultiveert

De cultuurpolitiek van N-VA is een tweesnijdend zwaard. De officiële communicatie klinkt meegaand, zonder provocaties. Maar in de media komt met regelmaat pinnige kritiek naar boven. Bart De Wever doorbreekt deze tweedeling in zijn Antwerps cultuurprogramma via een erg ideologische passage. Dat schept duidelijkheid.

Lees meer
Ik stem links, jij ook?

Een groeiende groep van jonge ABVV syndicalisten komt in aanloop van de verkiezingen met een belangrijke oproep: “Wanneer links in z'n geheel sterker staat, kunnen we linkse ideeën weer bovenaan de agenda zetten. Zo kunnen SP.A, PVDA en Groen terrein winnen op rechts. Als ABVV-syndicalisten zeggen wij daarom: voor een warme en sociale toekomst, stem sociaal, stem solidair, stem links.” Ze slaan de nagel op de kop.

Lees meer

Na jaren besparen op de VRT is nu de tijd gekomen dat kijkers en luisteraars dat voelen: 'verslaggeving tegen betaling', het schrappen van het 18u journaal, het stopzetten van het antennesignaal, de ontslagen bij Klara, het uitzenden van gokreclame, het ontwijken van patronale bijdragen door bedrijfswagens, enzovoort. Ook het personeel lijdt daaronder, ondanks het sociale plan. Dat moet anders, aldus ACOD VRT. De oplossing? Een betere beheersovereenkomst, beste bewindsvoerders.

Lees meer
Nieuw VIA akkoord voor de kunsten

Het nieuwe sociaal akkoord voor de muziek- en podiumkunsten voor de periode 2018-2020 is een feit. Na maanden onderhandelen en een bereikte consensus voor de zomer, werd het akkoord (voor paritair comité 304) op 1 oktober getekend door de sociale partners en cultuurminister Gatz. Vakbonden had er graag meer uitgehaald, maar we moesten op vraag van het kabinet voor de zomer afkloppen. Toch zijn we verheugd met de gemaakte afspraken die betrekking hebben op ruim 200 organisaties en waarbij er bijzondere aandacht is voor de precaire situatie van flexwerkers.

Lees meer
Beste werkgevers, wat met een performant werkbeleid?

Maandag 1 oktober stopte Bart Buysse als directeur van het Verbond van Belgische Ondernemingen. In zijn afscheidsbetoog vat hij naar eigen zeggen de rode draad samen van de boodschap die het VBO de afgelopen jaren uitdroeg en ook na zijn vertrek moet uitdragen: verhoog het activeringsbeleid van werkzoekenden, verlaag de werkloosheid en schaf de uitkeringen af in de tijd. Deze missie is helaas alleen rationeel te noemen vanuit de winstoptiek van de aandeelhouders. Blijkbaar valt er vooral winst te halen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Lees meer
Hoeveel #MeToo is er nog nodig?

Marc Ruyters, hoofdredacteur van H ART magazine, nam het onlangs op voor Jan Fabre. Hij betwist de getuigenissen van de dansers in de open brief niet. Maar dat het publiek bekend werd is voor hem wel een probleem. Dat bevestigt hoe diep de zwijgcultuur zit. De kunstwereld zou nu geviseerd worden van buiten uit? Onzin. Het zijn cultuurmakers zelf die de toxische beleidscultuur aanklagen. De open brief riep op tot introspectie. Bijvoorbeeld: wat deed H ART in het verleden niet, wat zou het vanaf nu wel kunnen doen? Daarover lezen we helaas niets. Een weerwoord door filosofe Petra Van Brabandt en secretaris Robrecht Vanderbeeken.

Lees meer
<<<   123456...13   >>>