Nieuws

Homans, geen hakbijl in het Agentschap voor Integratie en Inburgering!

Minister Homans (N-VA) zet de hakbijl in het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Terwijl we net méér moeten inzetten op sociale cohesie en de begeleiding van mensen die een plek in onze samenleving zoeken en Nederlands willen leren. Steun onze manifestatie dinsdag 23/1 van 10-12u voor de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brussel (vlakbij centraal station) en/of onderteken de petitie.

Lees meer
Groen: schakelen zonder sociale strijd?

Met haar schakelcongres pleitte Groen eind vorig jaar met veel optimisme voor een aantal ingrijpende hervormingen. Die vragen weliswaar om meer uitwerking voor je er echt over kan oordelen. Maar de sociale intenties ten spijt valt het gebrek aan aandacht op voor de strijd die nodig is, wil je deze hervormingen kunnen realiseren zonder dat ze doorslagen in neoliberale sloopinstrumenten. Aangezien deze partij in haar toekomstplan te weinig rekening houdt met de syndicale strijd, gaan we als ACOD het debat aan.

Lees meer
Wij steunen (uiteraard) de BDS-campagne

ACOD Cultuur steunt de wereldwijde oproep van Palestijnse middenveldorganisaties om deel te nemen aan de BDS campagne: Boycot, Desinvestering en Sancties. Deze campagne, die opkomt voor de rechten van de Palestijnen, is een succes en kan elke steun gebruiken. Wij roepen cultuurwerkers op om deze campagne te steunen omdat we simpelweg geen vrede kunnen nemen met onderdrukking, kolonisatie en apartheid. De schendingen van de mensenrechten en internationale akkoorden door de Israëlische staat moeten stoppen. Kies, en sta mee aan de juiste kant van de geschiedenis.

Lees meer
Eindejaarspremie en syndicale premies niet vergeten?

Werk je in de muziek- of theatersector? Je hebt recht op een eindejaarspremie als je een contract van minstens 4 maanden hebt, eveneens als je minstens 65 dagen via interim werkte. Ben je lid bij ons? Dan krijg je voor 2017 een premie van 65 euro, waarmee we uw lidgeld deels terugbetalen. Hopla! De ingediende attesten worden momenteel verwerkt.

Lees meer
Pensioenen: de strijd moet verder gaan

De nationale betoging mobiliseerde op korte tijd heel wat mensen. En hopla, de regering is het na één betoging intern al oneens over de uitwerking van haar eigen pensioentombola. Meer actie is dus nodig. Als er iemand fake news verkoopt, is het ons rechts beleid wel.

Lees meer
Mars voor onze pensioenen, 19 december, Brussel

Vakbonden en middenveld protesteren tegen het pensioen met punten. Sinds de Lissabon strategie van de Europese Commissie is er een zware afbraak van het recht op pensioen in heel Europa. In zowat alle landen worden werknemers verplicht om langer te werken. Tegelijkertijd worden de wettelijke pensioenen afgebroken. De Europese Commissie voorspelt dat het gemiddeld pensioen in verhouding tot het gemiddeld loon zal dalen met 20 procent binnen de EU. Het puntensysteem is een manier om iedereen automatisch nog langer te doen werken voor minder pensioen. Men verschuift de schulden van de vorige en de toekomstige crisissen naar de gepensioneerden. Van sociale zekerheid gaan we naar sociale onzekerheid.

Lees meer
Praten mag, aankomen niet - 19 december - Vooruit

Rekto:verso organiseert een open salon over cultuur en seksisme, op 19 december in de Balzaal in de Vooruit in Gent. Er zijn geen sprekers, behalve al wie komt. Er is geen programma, behalve de vragen die jij bij inschrijving zelf op tafel legt. Voor de pauze praten ‘women only’ en ‘men only’ elk aan hun kant van de zaal, na de pauze zijn er gemengde tafels. Inschrijven kan alleen met iemand van de andere sekse.

Lees meer
Video van de boekvoorstelling, Ludo De Witte

Op 16 oktober organiseerde ACOD Cultuur samen met andere partners een boekvoorstelling in Nest in Gent over het nieuwe boek van Ludo De Witte: 'als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op.' Aansluitend volgde een debat met de auteur, Natalie Eggermont, voorzitster van Climate Express, en Dries Goedertier adviseur van de studiedienst van ACOD.

Lees meer
Samenwerken tegen Nieuw Rechts

N-VA gebruikt al haar macht om de media aan de ketting te leggen. De pogingen om Apache.be droog te zetten, zijn daar het markantste voorbeeld van. Ook het offensief om de sociaal-culturele sector in haar greep te krijgen, schakelde intussen een versnelling hoger. Individuele medewerkers worden al langer geviseerd, maar nu komen organisaties zelf onder vuur te liggen. De nood aan een collectieve tegenbeweging neemt toe. Laten we samenzitten.

Lees meer
RVA verstrengt gebruik ‘taakloon’

CGSP/ACOD reageert en werkt aan een oplossing.

Lees meer
<<<   123456   >>>