Nieuws

Stop seksisme! Interview met Ilse Ghekiere

#metoo heeft het laatste jaar veel losgemaakt. Hoewel het publieke debat soms bol stond van onbegrip of als gelegenheid diende om wat clichés over mannen versus vrouwen in de groep te gooien, bracht het voortschrijdend inzicht. Het antiseksisme zet door en heeft er met de campagnewebsite Engagement een nieuwe hefboom bij.

Lees meer
We Own It! Symposium

ACOD Cultuur en Vooruit halen op 26 april o.a. Andrew Cumbers en Cat Hobbs, die recent nog de Britse socialist Jeremy Corbyn adviseerden, naar Gent voor een studiedag over de toekomst van onze publieke dienstverlening. Mainstream media hebben het gemist, maar het terugwinnen van onze publieke eigendom gaat wereldwijd. Dat is hoopvol en vraagt onze bijzondere aandacht. Toegang gratis. Welkom!

Lees meer
24 maart: nationale manifestatie tegen racisme

Naar aanleiding van 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, is er een nationale manifestatie in Brussel. ACOD Cultuur stapt mee op tegen haat en agressie, tegen discriminatie, tegen racisme en ongelijkheid. Vertrek: 14:00 aan Brussel Noord.

Lees meer
Actie loont! Caermersklooster blijft in publieke handen

De vorige jaren kreeg havenbaron Huts het Gentse cultuurcentrum Caermersklooster ter beschikking van de provincie Oost-Vlaanderen om zichzelf en zijn kunstcollectie in de vitrine te zetten. ACOD Cultuur voerde actie tegen dit misbruik van een publieke cultuurinstelling. Het goede nieuws: de Stad Gent nam de werking van het Caermersklooster van de provincie over en past ervoor om het te verpachten aan de havenbaas. Er loopt een open call waarbij cultuurmakers en collectieven kunnen kandideren voor de toekomstige werking. De stad wil van het cultuurcentrum een nieuwe ontwikkelings- en presentatieplek voor beeldende kunsten maken. Een plek voor hedendaags talent uit Gent, daar is ook nood aan.

Lees meer
Update – werken met taakloon

Minister Kris Peeters feliciteerde de sociale partners met de voorgestelde korte termijn oplossing en stelt zijn vertrouwen in het uitwerken van een aantal lange termijn oplossingen. Eind maart zou de nieuwe regeling in voege kunnen zijn, met een overgangsperiode voor de nieuwe criteria.

Lees meer
Rubensjaar, met dank aan Total

Terwijl het dooit op de noordpool en de stenen bij ons uit de straat vriezen, blijft het wachten op een beleid dat de klimaatcrisis ernstig neemt. Het Antwerpse stadsbestuur begrijpt niet eens wat er problematisch zou zijn aan een sponsordeal met een oliemultinational die het jubileumjaar van de Vlaamse meester Rubens aangrijpt om haar imago op te poetsen. ACOD Cultuur betreurt deze onethische sponsoring.

Lees meer
25Feb 2018
Sexy Flexy?

In tijden van Uber en Deliveroo hoor je aan werkgeverskant regelmatig een pleidooi voor een apart statuut van de freelancer. Deze regering heeft ook een herziening van het kunstenaarsstatuut op de agenda staan. De inzet? Dat blijft een open vraag. Tijdens een debat in deBuren eerder deze week lieten VOKA en N-VA in hun kaarten kijken. De ‘zero-wage’-ideologie, daar gaat het om: vrij kunnen beschikken over goedkope arbeid die je alleen betaalt voor de concrete prestaties.

Lees meer
Beste regering, vzw's zijn geen muizenval!

Samen met 169 actoren van het culturele, syndicale, artistieke, medische, sociale en humanitaire verenigingsleven roepen we burgers en organisaties op tot een protestactie op zondag 25 februari, om 14u aan het Maximiliaanpark. De willekeurige en inhumane maatregelen van deze regering, waarbij vzw's als muizenval dienen voor de jacht op mensen zonder papieren, moeten stoppen.

Lees meer
Solidariteitsactie vzw Globe Aroma

Verschillende cultuurhuizen en kunstacademies roepen cultuurwerkers en anderen op om te verzamelen op zaterdag 17 februari vanaf 14u aan de Akenkaai, 1000 Brussel: laten we samen onze stem verheffen! #OneAlarmManyVoices.

Lees meer
Na Globe Aroma: hoog tijd voor méér burgerlijke ongehoorzaamheid

Nadat cultuurmakers verontwaardigd reageerden op de razzia in vzw Globe Aroma, omdat er weer een grens in medemenselijkheid is overschreden, gaat N-VA voor het tegenoffensief. Cultuurhuizen zouden zich verheven voelen boven de gewone burger en de wet, aldus Marius Meremans. Na de inval, de aanval in de media. Maskers vallen af.

Lees meer
<<<   123456...8   >>>