Nieuws

Interview Cat Hobbs, initiatiefneemster campagneplatform We Own It, UK

We hebben in ons land nog de luxe van een sterke publieke dienstverlening. Maar de neoliberale pletwals aangedreven door het EU beleid rolt ondertussen onverstoorbaar verder doorheen Europa. Hierbij een verhaal uit de UK, over de miserie van de privatisering en hoe burgers er werknemers ervoor strijden om ze terug in publieke handen te krijgen.

Lees meer
Interview Satoko Kishimoto, long English version

"Remunicipalisation is a vital element of an all-encompassing transition towards a low-carbon economy measuring up to the standards of social justice."

Lees meer
We Own It! Het belang van publiek bezit

Mainstream media hebben het gemist, maar het terugwinnen van onze publieke eigendom gaat wereldwijd. Dat is hoopvol en verdient onze bijzondere aandacht. Daarom halen ACOD Cultuur en Vooruit op 26 april o.a. Andrew Cumbers en Cat Hobbs naar Gent, die recent nog de Britse socialist Jeremy Corbyn adviseerden. Interesse in een studiedag over de toekomst van onze publieke dienstverlening en hoe we die samen kunnen beheren én bezitten? Welkom.

Lees meer
Geef kunstenaars een echt loon

Dat kunstenaars buitenbeentjes zijn, is stereotiepe beeldvorming die tegen hen wordt gebruikt als het op verloning aankomt. De kunstwereld is hip, trendy en ‘anders’, klinkt het. De gangbare regels zouden bijgevolg onaangepast zijn, rigide, de vrijheid verhinderen. Nochtans komt de vernieuwing tegenwoordig van die werkgevers die kunstenaars gewoon in dienst nemen als werknemer. Zoals Monty in Antwerpen.

Lees meer
We Own it! Interview met Satoko Kishimoto

“Sta mij toe van een fundamenteel punt te maken. De waarden van de publieke sector draaien rond universaliteit en betaalbaarheid. Universaliteit betekent dat de dienstverlening toegankelijk moet zijn voor alle inwoners van een stad of land. Private dienstverleners zijn vooral geïnteresseerd in de gebieden waar ze het meeste winst kunnen maken." Satoko Kishimoto komt spreken op het symposium We Own It! in Vooruit op 26 april.

Lees meer
VOGELVRIJ. Getuigenis van muzikant John Snauwaert

ACOD Cultuur publiceerde in het magazine Tribune een stand van zaken over het politieke getouwtrek omtrent het kunstenaarsstatuut, getiteld: ‘De jacht is begonnen. De kunstenaar is vogelvrij verklaard’. Muzikant John Snauwaert herkent dat gevoel als artiest opgejaagd te worden en schreef deze lezersbrief.

Lees meer