Nieuws

21dec 2016
Blik vooruit

Congrestekst, ACOD Cultuur, 5 december 2016

Lees meer
UGent-studie

In Nederland zorgde een onderzoeksrapport in het voorjaar voor opschudding toen het aantoonde dat heel wat kunstenaars sociaaleconomisch in een miserabele toestand verkeren. Zo’n studie is er nu bij ons ook: UGent bevroeg 2706 kunstenaars en stelde vast in welke precaire situatie ze overleven. Wat een wake-up call voor het beleid zou moeten zijn, werd op de persvoorstelling helaas als een opportuniteit aangegrepen om het eigen status quo-beleid in de verf te zetten. Nochtans zijn er eenvoudige oplossingen die geen cent kosten. - ACOD Cultuur financierde deze studie mee.

Lees meer
'Alles wordt digitaal?'

Cultuurminister Gatz liet een cultuurforum over digitalisering organiseren zodat we het alvast niet over de besparingen en de sociaaleconomische uitholling van de cultuurwerkers moeten hebben. Het begon met een les in technofetisjisme: ‘the matrix staat klaar, niet bang zijn, stap er gewoon in’. Wat een overleg had kunnen zijn, is helaas zoals de minister het noemt een ‘ontmoeting’ met de sector geworden. Eentje waarbij de koning eens afdaalt om voor de foto even in een kringetje te staan met de mensen. - Maar in plaats van te surfen op hippe technofantasieën, hadden we het beter over de gevaren van het platformkapitalisme kunnen hebben.

Lees meer
Nood aan een alternatief cultuurforum

De Belgische cultuurpolitiek maakt surrealistische tijden mee. Terwijl de kaalslag zich voltrekt, organiseert cultuurminister Gatz volgende week een cultuurforum om het over digitalisering te hebben. Brusselse politici willen ondertussen scoren met een nieuw museum dat wat prestige van de Centre Pompidou-keten uit Parijs afkoopt. En dat terwijl het debat over de sociaaleconomische uitholling van onze cultuursector moet gaan, waar de niet-marktconforme cultuurwerkers de eerste slachtoffers zijn.- Een verslag en een oproep.

Lees meer