Nieuws

Nee leren zeggen?

Eén op vier vrouwen in de cultuursector is het voorbije jaar slachtoffer geweest van een ongewenste fysieke of seksuele toenadering op het werk, zo blijkt uit onderzoek dat minister Sven Gatz gisteren bekendmaakte. Een actieplan voorziet in onder meer een meldpunt, een ombudsman- of vrouw, een sensibiliseringscampagne en de opleiding van vertrouwenspersonen. Belangrijke stappen, maar de uitdaging blijft om structurele veranderingen te realiseren en die ook te verankeren in de nodige regelgeving.

Lees meer
Feedback van de vakbonden op het voorstel van de Acteursgilde e.a.

De Acteursgilde en het managementbureau Artist United leggen een aantal concrete voorstellen op tafel aangaande de werkloosheidsregelgeving voor kunstenaars. Vervolgens zochten zij een bondgenootschap met een aantal organisaties die de voorstellen mee onderschrijven. ACOD, ACV en ACLVB gaan er graag vanuit dat deze voorstellen vanuit de allerbeste intenties zijn opgesteld. Los van een aantal vage aspecten en een zeer vereenvoudigde weergave van de regelgeving valt het wel op dat deze voorstellen uitgewerkt zijn op maat van – of als het onbewust is: toch ten goede komen aan – één bepaalde groep (uitvoerende) kunstenaars, met name de acteurs. Meer bepaald de acteurs die reeds een lopende praktijk hebben. Hierbij onze feedback.

Lees meer
Regulering van de kunstmarkt redt de beeldende kunsten niet

Het steunpunt voor de kunsten, Kunstenpunt, trekt aan de alarmbel: door de stijgende ongelijkheid in de kunstmarkt verdiept de precaire situatie van veel beeldende kunstenaars. Hun analyse illustreert perfect wat marktwerking in wezen doet: monopolievorming, de rijken worden rijker, de rest is de pineut. Hoog tijd dat we remedies uitwerken. Maar wie rekenschap wil geven aan de artistieke vrijheid, moet de oplossing bij een publieksgericht beleid zoeken. Met een marktgericht beleid blijf je dweilen met de kraan open.

Lees meer

Hoezo er is geen alternatief? Politiek econoom Andrew Cumbers pleit al jaren voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien. Recent pikte Labour-leider Jeremy Corbyn zijn pleidooi om onze economie terug in publieke handen te nemen gretig op. Nu de rest van Europees links nog overtuigen. De vakbond ACOD Cultuur en kunstencentrum Vooruit nodigde Cumbers recent uit voor een lezing op het symposium We Own It. Hierbij een videoverslag.

Lees meer
#TrumpNotWelcome! Protestmars, 7 juli, Brussel

Trump bezoekt ons land wellicht op 11 en 12 juli voor een NAVO-top. Op de agenda: meer defensie-uitgaven door alle NAVO landen, ook België. Het Trump Not Welcome-platform roept op om zaterdag 7 juli terug de straat te claimen. Wij willen niet meestappen in dit militair opbod ten koste van armoedebestrijding, sociale bescherming, de aanpak van klimaatverandering, een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving. Doe je mee? Kom op zaterdag 7 juli naar Brussel en zeg samen met ons 'Neen' tegen Trump, zijn beleid en dat van zijn Europese evenknieën.

Lees meer
Meer geld voor grote musea?

Met de verkiezingen op komst kiezen de Vlaamse musea voor het offensief: ze willen een verdubbeling van hun subsidies. Voor we over centen praten, moeten we het toch eerst hebben over wat de noden zijn en wat we daaraan kunnen doen.

Lees meer
Draaideur bij de VRT: als een topdirecteur vervelt tot consultant

Een lid van het zevenkoppige directiecollege bij de VRT nam eind april afscheid om prompt als zelfstandig ‘veranderingsmanager’ voor dezelfde openbare omroep aan de slag te gaan. De draaideurcarrière van de topfiguur roept bij een deel van het personeel deontologische en juridische vragen op.

Lees meer