Nieuws

26okt 2017
genderchecklist

Van #metoo naar checklist? De spanningsboog van de media is doorgaans kort. Na het Weinsteinschandaal volgden getuigenissen, nu zitten we al aan de artikels over ‘de goede mannen als slachtoffer’ omdat ze geen complimentjes meer durven geven. Maar hoe pak je seksisme structureel aan, voordat de actualiteit weer verder raast en alles vrijwel bij het oude blijft? We vroegen het aan danseres Ilse Ghekiere die aan een anti-seksismeproject werkte nog voor de #metoo-trein passeerde.

Lees meer
Climate Express: #Bonngo!

Het activistisch burgerplatform Climate Express fietst naar de klimaattop in Bonn. Fiets je mee? Van 3 tot 7 november is er de People’s Climate Summit, op 4 november is de klimaatmars (dresscode: rood!), en op 5 november ‘Ende Gelände’, een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de bruinkoolmijnen.

Lees meer
VRT integriteitsbeleid

Na het Weinstein-schandaal is er ook in Vlaanderen een maatschappelijk debat over seksuele intimidatie ontstaan. Waar kan U terecht voor meldingen grensoverschreidend gedrag?

Lees meer
De factuur van Fabre

Jan Fabre cureert de tentoonstelling Het Vlot in Oostende en krijgt daar van de burgemeester een recordbedrag voor. Graaicultuur en wanbeheer met belastinggeld, zeg maar, terwijl veel cultuurwerkers onderbetaald worden. Er is naast een minimumloon ook nood aan een maximumloon.

Lees meer
Er is geen zijlijn meer

De klimaatcrisis valt vandaag niet meer te ontkennen. Als we daar iets aan willen doen, dan moeten we de manier waarop we ons economisch organiseren radicaal omgooien. Deze stelling vat zowat het betoog samen van Ludo De Witte in zijn nieuw boek 'Als we de laatste boom hebben omgehakt, eten we ons geld wel op’ (EPO).

Lees meer
FIA Warschau I Verslag

FIA, de internationale vakbondsfederatie voor acteurs, bestaat intussen 15 jaar. De meeting in Polen, geörganiseerd door de Poolse vakbonden voor acteurs en dansers ZASP en ZZAP, bracht heel wat Europese cultuurvakbonden samen om een aantal hete hangijzers in de sector te herbekijken en de situatie onderling te vergelijken. Hierbij een verslag.

Lees meer
Een piket in de Senaat?

Op 10 oktober start het federaal parlement een nieuw werkjaar. ACOD voert dan actie tegen het rechtse beleid dat de sociale dialoog aan haar laars lapt en daarmee onze democratische verworvenheden op de helling zet.

Lees meer